preskoči na sadržaj
Vijesti

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Tako su i  učenici naše škole raznim aktivnostima obilježili taj dan.
 


  Učenici  prvih i drugih razreda, obilježavajući Dane zahvalnosti za plodove zemlje, posjetili su 16.10.2013. godine pekaru „Panis“. U pekari su ih upoznali s postupkom izrade kruha. Vidjeli su veliki mikser za miješanje tijesta, stroj za oblikovanje kruha,velike komore u kojima se diže tijesto i peći u kojima nastaju ukusni pekarski proizvodi. Naravno, na kraju obilaska pekare,uživali su u ukusnim klipićima i jabukama.

Drugi razredi su svoje aktivnosti nastavili 18.10.2013.  pješačenjem uz rijeku Muru do Hlapičine. Posjetili su mlin obitelji Kiralj u Hlapičini ,a zatim se lijepo družili s učenicima i učiteljicama PŠ Hlapičina, koji su ih lijepo ugostili.Druženje su nastavili u voćnjaku obitelji Levačić iz Murskog Središća, koji su ih počastili prekrasnim, sočnim jabukama i jabučnim sokom.

  Treći razredi su pošli u otkrivanje šume.Otkrivamo tajne šume“, naslov je terenske nastave kojom su  3.a i b razred objedinili i završili obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje, Dan jabuka te Dan pješačenja.  Osim toga utvrdili su i znanje o izgledu zavičaja.  Nastava je provedena  21. listopada 2013. na Sportsko rekreacionom centru Plešivica. Prepoznavanje listopadnog drveća - uzimanje otisaka kore i sakupljanje plodova;  traženje „dobrih i loših“ bobica i svega što  može  biti hrana i lijek; „čitanje“ panja i mahovine; igre u šumi i na trimstazi... Samo je dio provedenih malih istraživanja i aktivnosti. Zahvaljujući  korištenju vještina o snalaženju u prostoru, u šumi  se -  nisu  izgubili.

  Učenici četvrtih razreda istraživali su i skupljali podatke o nekom od plodova jeseni: jabukama, kestenima, paprikama ili  bundevama. Tako su istražili o njihovim vrstama, mjestu i vremenu uzgoja, o njihovom korištenju u domaćinstvu, saznali su  neke zanimljivosti   o hrani te kako se mogu koristiti u receptima. Dvije su učenice posjetile obiteljsko gospodarstvo koje se bavi uzgojem i preradom bundeva. Sve što su istražili prikazali su na prezentacijama, plakatima ili svojim slikovnicama. Pisali su činkvine, sastavke i igrokaze u kojima je tema bila plod jeseni koji su istraživali. Posjetili su OPG ,,Vinko-Medvar'' koji se bave uzgojem i preradom jedne vrste austrijske bundeve. Tamo su im pokazali  strojeve pomoću kojih se dobije bućino ulje te objasnili postupak pranja i sušenja koštica koje kasnije konzumiramo kao zdrave grickalice. Bili su presretni što su ih mogli i kušati.

Uz prekrasno vrijeme i druženje naučili smo opet nešto novo i saznali čime se sve stanovnici Međimurja bave.

 

 

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Leona Jug   datum: 4. 11. 2013.


Tražilica

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Forum

Arhiva dokumenata




preskoči na navigaciju