DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Tako su i učenici naše škole raznim aktivnostima obilježili taj dan.
Učenici prvih i drugih razreda, obilježavajući Dane zahvalnosti za plodove zemlje, posjetili su 16.10.2013. godine pekaru „Panis“. U pekari su ih upoznali s postupkom izrade kruha. Vidjeli su veliki mikser za miješanje tijesta, stroj za oblikovanje kruha,velike komore u kojima se diže tijesto i peći u kojima nastaju ukusni pekarski proizvodi. Naravno, na kraju obilaska pekare,uživali su u ukusnim klipićima i jabukama.
Drugi razredi su svoje aktivnosti nastavili 18.10.2013. pješačenjem uz rijeku Muru do Hlapičine. Posjetili su mlin obitelji Kiralj u Hlapičini ,a zatim se lijepo družili s učenicima i učiteljicama PŠ Hlapičina, koji su ih lijepo ugostili.Druženje su nastavili u voćnjaku obitelji Levačić iz Murskog Središća, koji su ih počastili prekrasnim, sočnim jabukama i jabučnim sokom.
Treći razredi su pošli u otkrivanje šume. „Otkrivamo tajne šume“, naslov je terenske nastave kojom su 3.a i b razred objedinili i završili obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje, Dan jabuka te Dan pješačenja. Osim toga utvrdili su i znanje o izgledu zavičaja. Nastava je provedena 21. listopada 2013. na Sportsko rekreacionom centru Plešivica. Prepoznavanje listopadnog drveća - uzimanje otisaka kore i sakupljanje plodova; traženje „dobrih i loših“ bobica i svega što može biti hrana i lijek; „čitanje“ panja i mahovine; igre u šumi i na trimstazi... Samo je dio provedenih malih istraživanja i aktivnosti. Zahvaljujući korištenju vještina o snalaženju u prostoru, u šumi se - nisu izgubili.
Učenici četvrtih razreda istraživali su i skupljali podatke o nekom od plodova jeseni: jabukama, kestenima, paprikama ili bundevama. Tako su istražili o njihovim vrstama, mjestu i vremenu uzgoja, o njihovom korištenju u domaćinstvu, saznali su neke zanimljivosti o hrani te kako se mogu koristiti u receptima. Dvije su učenice posjetile obiteljsko gospodarstvo koje se bavi uzgojem i preradom bundeva. Sve što su istražili prikazali su na prezentacijama, plakatima ili svojim slikovnicama. Pisali su činkvine, sastavke i igrokaze u kojima je tema bila plod jeseni koji su istraživali. Posjetili su OPG ,,Vinko-Medvar'' koji se bave uzgojem i preradom jedne vrste austrijske bundeve. Tamo su im pokazali strojeve pomoću kojih se dobije bućino ulje te objasnili postupak pranja i sušenja koštica koje kasnije konzumiramo kao zdrave grickalice. Bili su presretni što su ih mogli i kušati.
Uz prekrasno vrijeme i druženje naučili smo opet nešto novo i saznali čime se sve stanovnici Međimurja bave.
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |